Ivartalaníts!

Az állatvédők, és azok számára, akik felelősen gondolkodnak, az egyik legfontosabb teendő az állatok ivartalanítása.

Jelenleg az országban, az ivartalanítás hiánya okozza a legnagyobb problémát. Ez betudhatjuk anyagi okok miatt, vagy a tudatlanság, a hanyagság, illetve a szaporítási szándék okainak is. A nemkívánt szaporulat előfordulhat családon belül tartott állatok körében, de az udvarról kijáró, vagy kidobott kutyák körében is.

Ebben a bejegyzésben nem szólunk a tenyésztésről, mert ott nagyon szigorú elvárások vannak. Első sorban az állatnak tenyészthető minősítéssel kell rendelkeznie, és a tenyésztőt is szigorú jogszabályok kötik. Itt a kedvtelésből tartott állatok szaporulatának elkerülése érdekében szólunk.

Még a mai napig is, sokan állítják, hogy a nőstény állatnak, mielőtt ivartalanításra kerül a sor, egy alkalommal szülnie kell. Ma már az állatorvosok is kimondják, hogy ez tévhit. Gondoljuk csak bele, hogy az anyát kitesszük az esetleges szülés közben felmerülő komplikációknak. A törvény szerint is az anyától a kölyköket csak 8 hetes koruk után lehet elszakÍtani. Addig a gazda kötelessége az anya, és a kölykök egészségéről gondoskodni. A kötelező oltások, féreghajtás, élelmezés, állatorvosi költségek, mind, mind nagyon nagy kiadás. Mivel a menhelyek tele vannak kutyával, sokan – nagyon helyesen – onnan fogadnak örökbe kölyköket is. A menhelyek gondoskodnak a kölykök addigi ellátásáról, és garantálják, hogy a kölyköknek az örökbefogadáskor nincs semmilyen kölyökbetegsége. Így a háznál született kiskutyáknak kevés esélyük van gazdához kerülni. Nem szeretjük kimondani, de muszáj róla említést tenni, hogy nagyon sok helyen, amint megszületnek a kölykök, kegyetlen módon elveszik az anyától, kidobják őket, zacskóba zárva a kukába, vagy olyan helyre, ahol kevés esélyük van a további életre.  A magukra hagyott kiskutyák és az anyakutya is iszonyúan szenvednek. Milyen lelketlen ember tudja ezt megtenni.

Az ivartalanított állatok hosszabb ideig élnek, több daganatos betegség elkerülhető az ivartalanítással. A kutyának és a gazdájának is könnyebb, nem kell átélni a tüzelési időszakokat, ami egy-egy kutyánál évente akár három alkalommal is lehet. A kanok kilóméterekről megérzik egy szuka tüzelését, és sok esetben nincs akadály, megtörténik a párzás. A legtöbb állat, főleg, ha családi házban lakik, ebben az időszakban szökik meg otthonról, és csak akkor kerülnek elő a szukák, ha már megtörtént a baj.

Van, aki attól tart, hogy ivartalnítás a kutyája elhízik. Való igaz, hogy megváltozik az állat hormonháztartása, de ezt odafigyeléssel, mozgással, megfelelő élelmezéssel ki lehet küszöbölni.

Az állatokat érdemes még fiatal korban alávetni a műtétnek. Sokkal hamarabb gyógyulnak, gyorsabban regenerálódnak. A műtét előtt érdemes tájékozódni, beszélgetni az állatorvossal. Meggyőződni arról, hogy jó döntöttünk.