Fajtaválasztás

A kutyartatás egyenlő a közös élettel. A gazda felelőssége, hogy mindkettőjük érdekében megtalálja a megfelelő fajtát. Előtte el kell dönteni, hogy miért szeretnék kutyát tartani. Most már – hála az állattartási kultúra javulásának – egyre többen családtagként kezelik az állataikat, még akkor, ha házörzőnek, vagy pld. munkakutyának szánják a befogadott ebet. Számos kutyafajta közül lehet választani, attól függ, hogy milyen a környezet (pld. családi ház, lakás). Hol lenne az állat helye? (csak udvaron, csak lakásban, esetleg mindkettő). Az sem mindegy milyen termetű kutyát szeretnénk. Van-e a családban gyermek, másik állat, pld. macska? Ezek mind, mind olyan eldöntendő kérdések, amit előtte magunkban érdemes tisztázni. Rengeteg kutyafajta létezik, mindegyik fajtának megvan az egyedi tulajdonsága, személyisége. Vannak ösztönös, veleszületett viselkedésmódok, amit egy felelős gazdának tudni kell kezelni. Mindennek fontos utána nézni. Pld. egy nagytestű, hosszú szőrű, nagy mozgásigényű kutya – bármennyire is szeretjük azt a fajtát – nem alkalmas lakásba, vagy, ha még is azt válasszuk, fel kell rá készülni, hogy sokkal több időt kell a szabadban töltenie, többször kell vele hosszabb sétákra menni. Kistermetű kutyát nem szabad udvaron tartani, érzékenyebben érinti őket az időjárás változása. Vannak kutyafajták, akik jelemzően egyféle dologra tenyésztettek ki. Pld. a magyar vizsla (vadász), labradot (vakvezetés), tacskó (kotorékeb). Természetesen, ettől ezek a fajtákból is lehetnek igazi, családi kutyák.

A két különböző fajta személyiségét ötvöző keresztezett fajta választása is jó megoldás lehet. De a vegyes fajták, az úgynevezett keverékek választása is ideális választás. Az állatmenhelyek és állatmentő szervezetek nagyrészt ezekkel a keverékkutyákkal vannak tele. Aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy a kutyája fajtatiszta legyen, legideálisabb ilyen helyekről örökbefogadni kutyákat. A menhelyeken lévő állatok, mire örökbeadásra kerül a sor, szocializáltak, megkapják az oltásaikat, chipet, és a nem kívánt szaporulat érdekében még ivartalanítják is őket.

Bármilyen fajtát választhatunk, vehetünk kutyát tenyésztőtől, de fogadhadunk örökbe menhelyről is, viszont nagyon vigyázzunk, hogy SZAPORÍTÓTÓL nem szabad!!!

Segítségül EZEN A LINKEN lehet tájékozódni.