Felelős állattartás

Bárhol is élnek az állatok az ember gondozásában, jólétük csak akkor lehetséges, ha szükségleteiket ismerjük és kielégítjük. A felelős állattartás 7 szabályát legjobban a dogfit.info oldalon fogalmazzák meg:

Felelősség: A felelősség arra vonatkozik egyfelől, hogy az állat jólétéről gondoskodjunk, tartalmas és boldog életet biztosítsunk számára, másfelől arra, hogy állatunk ne okozzon kellemetlenséget sem embertársainknak, sem más állatoknak.
A felelős állattartás egyik fontos része az egyedi azonosítás, melynek a legkorszerűbb módja a mikrochip beültetés. 2010. óta ez már kötelező is! Fontos, hogy a chipet beültetés után regisztráltatni is kell az állatorvossal, különben nem ér semmit!

Szeretet: Végy egy kiskutyát, s pénzeden megvásároltad a rendíthetetlen szeretetet, mondta Rudyard Kipling. Ez a szeretet azonban legyen kölcsönös!

Táplálás: Az állatnak is táplálékra van szüksége az életben maradáshoz, energiára a mozgáshoz. Ezért fontos számára a jó, megfelelő mennyiségű, minőségű élelem és természetesen az ivóvíz biztosítása.

Mozgásigény: A kutyáknak életelemük a mozgás. Az egyes fajták mozgásigénye eltérő és függ az életkortól is. Nem hanyagolhatjuk el egyetlen napra sem a sétát, a futtatást, a játékot.

Egészség: Sajnos állataink is ki vannak téve különféle betegségeknek. Legfontosabb dolgunk a megelőzésben rejlik. Védőoltások, külső és belső élősködők elleni védelem (féregtelenítés, bolha és kullancs riasztás) ma már nem számít luxusnak!
Ha mégis megbetegszik kedvencünk, állatorvoshoz kell fordulni vele minél előbb, mert a betegség korai stádiumban sokkal könnyebben, hamarabb és kevesebbért is gyógyítható.

Utódok: Nemcsak kedvencünkért, de születendő utódaiért is felelősek vagyunk. A felelőtlen szaporítás következtében hazánkban a gazdátlan állatok száma óriási. Csak törzskönyvezett, a fajtastandard követelményeinek megfelelő, egészséges, stabil idegrendszerű kutyával tenyésszünk!
Egyéb esetekben a legjobb és biztonságos megoldás az ivartalanítás!

Környezet: A felelős állattartásnak az a lényege, hogy társállat és gazdája úgy tudjanak harmóniában együtt élni egymással, hogy ebben a kapcsolatban ember és állat is jól érezze magát, s mindez összhangban legyen környezetükkel is.
Itt a lakáson, házon kívüli környezetre gondolunk. Nem árt ismerni a helyi állattartási rendeleteket, társasházban a házi szabályokat. Amennyiben ezeket a dolgokat letisztáztuk, kutyánk elsajátította a „társas együttélés” szabályait, élhetünk békében és szeretetben családunkban és tágabb környezetünkben.