Kutyaiskola

Miért olyan fontos a tanulás? A kiképzés elengedhetetlen része a kutyatartásnak, és bármely életkorban elkezdhető. A tréning önbizalmat épít, mentális stimulációt ad és erősíti az ember-állat köteléket . A kutyák mindig tanulnak.

A szorongásos vagy félénkebb személyiségű kutyák számára előnyös lehet a képzés. Sikerélményt nyújt, és módot ad arra, hogy kommunikáljunk négylábú családtagjainkkal. Ez a pozitív figyelem révén erősíti a kutyáinkhoz fűződő kötelékünket. Ráadásul időt tölthetnek velünk, amire a legtöbb kutya vágyik, hogy a közelünkben legyenek. A mentális stimuláció fontos része a kutya általános jólétének. Ugyanolyan fontos, mint a napi testmozgás. Ha túl hideg van kint, vagy esik az eső, akkor az unatkozó kutyáinknak szüksége lehet az alapvető edzési ismeretek beltéren történő elvégzésére. Vagy ha kutyájának sérülés miatt vagy műtét után korlátoznia kell az edzést, mentális stimulációra van szükség ahhoz, hogy elfoglalja magát.

Néha kihívást jelent a kutyáink számára, hogy megértsék, mit is kérünk tőlük. Ez frusztrációt okozhat nekünk és kutyáinknak is. Általában az, amit „rossz” viselkedésnek gondolunk, valóban normális kutyaviselkedés. Ezek közé tartozhat a dolgok rágása vagy az ásás. A kutyák orruk, szájuk és mancsuk segítségével fedezik fel környezetüket. Ha ezeket a normális viselkedéseket nem megfelelően alkalmazzák, problémákhoz vezethetnek. A kutyák megtanulnak dolgokat csinálni, amikor nincsenek a közelben emberek. A kutyáknak nincs fogalmuk a jóról vagy a rosszról. Rajtunk múlik, hogy megtanítsuk kutyáinknak, hogy mi a „helyes”. Ha egy kutyát megtanítanak rágni a játékokat, akkor a cipője helyett ezeket fogja keresni. A kulcs az edzéssel való következetesség, és időbe telhet a kívánt eredmény elérése. Az előnyben részesített edzésmódszer a pozitív megerősítés. Ez abból áll, hogy megjutalmazza a kutyáját, ha valami „helyesen” csinált. A jutalom lehet finom csemege, kedvenc játék vagy dicséret. A büntetést alkalmazó képzési módszerek a „rossz” viselkedés súlyosbodását vagy akár agresszióhoz vezethetnek. A legjobb, ha segítséget kér egy profi kiképzőtől.

Mikor kezdjek bele a tanításba? Javasoljuk, hogy minél gyorsabban kezdje el a szocializálódást és a kutyus képzését. Egyes tenyésztők azt javasolják, hogy várja meg, amíg a kölyökkutya befejezi a vakcina sorozatát. Amikor a kölykök 16 hetes koruk után vannak, ideális fejlődési szakaszban vannak ahhoz, hogy szocializálják őket világunk minden területével. Ez új emberek, új kutyák, új macskák és új helyszínek felfedezését jelenti. A kölyökkutya „Kutyaovi” osztályba való beiratkozása segít a szocializációban és a korai képzési folyamatban. Ezenkívül a fiatal kutyák egy 8-18 hónapos serdülőkoron mennek keresztül, amikor a szocializáció és a képzés fontos eszközei lehetnek annak, hogy kutyája barátságos és boldog legyen, miközben átmennek a „tinédzser éven”.

Többféle módszer létezik a kutyák tanítására, mi a TÜKÖR MÓDSZERT támogatjuk. A kutya viselkedésével tükörként megmutatja, milyen gazdák is vagyunk, és miben kell még fejlődnünk. Ezeket a visszatükröződéseket kell megtanulnunk felismerni. Erről a módszerről bővebben: A TÜKÖR MÓDSZERRŐL ITT!

És, ha megtetszett ez a módszer, nálunk a térségben, Pécsen: A nEBulo Kutyaiskola oktatja. Itt megtalálod!
Vagy a közösségi oldalon: FACEBOOK