Gyermek és a kutya

A kedvtelésből tartott állatok nagy eséllyel javítják a gyermekek szociális fejlődését, a mentális fejlődésükre pozitív hatással vannak, és az immunrendszerük is erősebb lesz. Ezeket a megállapításokat kutatások is bizonyítják. Sajnos, ezek tudatában sokan még sem merik vállalni, hogy a születendő gyermekük egy kutyával együtt nőjön fel. Ez miatt sokan megválnak az eddig kedvencként tartott állataiktól. Gondoljuk át alaposan mielőtt a gyermeket megajándékoznánk egy kutyával. Előtte végezzünk alapos kutatómunkát, melyik az a fajta, amelyik erre a legalkalmasabb. Tudni kell azt is, hogy egy állat tartása felelőséggel, nagy időráfordítással, és nem utolsó sorban anyagi kiadással is jár. Az sem mindegy, hogy a gyermek hány éves korára érik meg arra, hogy egy állat felelős gondozását megtanulja, és legyen kitartása.

Hayley Christian docens azt mondta: „Bár arra számítottunk, hogy a kutyatartás bizonyos előnyökkel jár a kisgyermek jóléte szempontjából, meglepődtünk azon, hogy a családban a kutya puszta jelenléte számos pozitív viselkedéssel és érzelmekkel társul.” A gyermekek és az állatok között erős kötődés alakul ki. Ez a kötődés segíti elő a gyermek szociális és érzelmi fejlődését.

A kutya tartása során a gyermek látja, és megtanulja, hogyan kell egy állatot felelősen gondozni, főleg akkor, ha a szülő egy-két egyszerűbb feladatot is rábíz gyermekére. Lassan megtanulja, hogyan kell etetni, itatni, sétáltatni, tanítani az állatot. Ettől a gyermeknek sikerélménye lesz, nő az önbecsülése, és felnőtt korára biztos szeretni és védelmezni fogja az állatokat.

>

Győződjünk meg arról, miután a gyermek közeledik a kutyához, hogy a kutya jól érzi magát, boldog attól, hogy a gyermek símogatja és játszik vele. Ha a kutya távolodik, farkát behúzza, ez annak a jele, hogy nem akarja, hogy a gyermek közeledjen hozzá. A gyermek hajlamos a játékot túlzásba vinni. Ne feledjük, a vad játék, a futás, ugrálás miatt a gyermek és a kutya is megsérülhet, attól függetlenül, hogy köztük jó a kapcsolat. Ha kölyökkutya kerül a családba fontos, hogyan érintkezik a gyerekkel. Ne hagyjuk őket felügyelet nélkül. A kölyökkutyák érzékenyek, idegrendszerük még fejlődik. A gyermeknek fontos, hogy nyugalmat, óvatosságot és szeretetet árasszon, hogy a kölyökkutya is nyugodt, félelem nélkül cseperedjen fel. Ha felnőtt kutya kerül a családba, annak nyugodtnak, boldognak kell lennie a gyermek közelében. Tehát, mindig a szülő felelőssége, hogy bánik a gyermeke a kutyával, és a kutya hogy viszonyul a gyermekhez. Ha ezek a dolgok rendben vannak, akkor a gyermek és kutya kapcsolata felhőtlen lesz.