A kutyamentés rendkívül fontos, mivel segít megmenteni és védelmezni az elesett, elhagyott vagy bántalmazott kutyákat. A kutyamentésnek hatalmas hatása van a kutyák életére és jólétére. Az elhagyott vagy bántalmazott kutyák rehabilitációja és új otthonba való elhelyezése lehetőséget ad számukra a boldog és egészséges életre. A kutyamentésnek pozitív hatása van az egész társadalomra is. Az elhagyott kutyák befogadása és rehabilitációja gyéríti az utcán kóborló kutyák számát, ami csökkenti a közterületi veszélyeket és a járókelőkkel való esetleges konfliktusokat.

A kutyamentés során számos módszer és technika alkalmazható. Az egyik ilyen módszer a befogadás és rehabilitáció, amely magában foglalja az elhagyott kutyák ápolását, orvosi ellátását és szociálizációját, hogy újra boldog és egészséges életet élhessenek. A kutyamentés másik fontos aspektusa a szaporodás-szabályozás. Az ivartalanítás segít csökkenteni az utcán kóborló kutyák számát, és megelőzi az olyan problémákat, mint a túlpopuláció és a kóbor állatok egészségügyi problémái. A kutyamentésben alkalmazott technikák közé tartozik a kutyák viselkedési problémáinak kezelése is. A kutyák szakértői segítséget kapnak a viselkedési problémák, például az agresszió vagy a szeparációs szorongás kezelésében, hogy jobban alkalmazkodhassanak az új otthonhoz.

Világszerte számos kutyamentő szervezet és program működik, amelyek elkötelezettek az elhagyott és bántalmazott kutyák megmentésében és rehabilitációjában. Ezek a szervezetek és programok általában önkéntesekből és adományokból működnek. Az önkéntesek gondoskodnak a kutyák ápolásáról, orvosi ellátásáról és szociálizációjáról, valamint segítenek megtalálni számukra az új otthont. A kutyamentő szervezetek és programok gyakran szerveznek örökbefogadási eseményeket és kampányokat, hogy megtalálják a kutyáknak az új szerető otthont. Ezek az események lehetőséget adnak az embereknek hogy találkozzanak a kutyákkal, és megtalálják a számukra legmegfelelőbb társat.

A Harkányi Állat- és Természetbarátok Egyesülete 25 éve alakult. Akkor még több, mint 50 fő egyesületi taggal. Mivel, akkoriban, a térségben nem volt megoldott a kóbor állatok biztonságos elhelyezése, fő cél volt egy állatotthon létrehozása. Sajnos – rövid időn belül – az induláskor még lelkes tagok lemorzsolódtak, így az egyesület további működése pár aktív fővel folytatódott tovább. Természetesen ez sokkal nagyobb kihívást jelentett. A hosszú évek során több 100 kutyának sikerült felelős gazdát találni.

Időközben már láttuk, hogy a induláskor kitűzött célt nem tudjuk megvalósítani, a kevés anyagi támogatás, és az emberi kapacitás hiánya is ezt indokolta. A 2000-es évek elején tettünk egy próbát, összehívtuk a térségben működő önkormányzatokat, hogy közös erővel megvalósulhasson az állatotthon létrehozása. Sajnos ezt egyhangúan leszavazták. Azóta kialakítottunk egy ideiglenes befogadói hálózatot, ahová a mentett állatokat biztonságban, szociális környezetben tudjuk helyezni az örökbeadásig. Ott megkapják a megfelelő ellátást, aminek a költségét az egyesület finanszírozza. Pld. élelmezés, állatorvosi költségek, fuvarköltségek. Ha nagy bajban vagyunk a közösségi oldalunkon, ahol már 12.000 követőnk van, kérünk segítséget. Főleg az állatok elhelyezése és az orvosi kezelések, élelmezések finanszírozása okozza a legnagyobb gondot. Kapcsolatban állunk egy német állatvédő szervezettel, akik szintén sok állat örökbeadásában közreműködnek. Többször segítettünk olyan gazdáknak, akik azért nem tudnák állataikat megtartani, mert anyagilag nehéz helyzetbe kerültek. Ilyen esetben az egyesület vásárolja az élelmet, vagy fizeti az orvosi költségeket. Úgy gondoljuk, hogy így az állat maradhat megszokott helyén, menhely vagy az utca helyett.

Anyagi forrásaink korlátozottak. A legfőbb bevételünk a felajánlott adók 1 %-a. Ami évente, átlag 600-700 ezer Ft. Mellette, ha nagyobb költségeink vannak, gyűjtünk adományokat. Van pár rendszeres adományozó, akik segítik a könnyebb működést. Sok esetben van, hogy az egyesületi tagok saját pénzüket áldozzák a cél érdekében. A nehézségeink ellenére büszkék lehetünk az eddig elért eredményeinkre, csak azt sajnáljuk, hogy a korlátok miatt ennél többet nem tudunk tenni.