Tevékenységünk

Célkitüzéseink

Általános célkitüzésünk:

Az állat- és természetvédelemmel kapcsolatos helyi és regionális feladatok megvalósítása.

Konkrét céljaink:

A helyi és reginális önkormányzatokkal együttmüködve egy KÖRZETI ÁLLATMENHELY létrehozása, fenntartása Siklós és Harkány körzetében, valamint hasonló telepek létesítésének, üzemeltetésének elősegítése a régió más területén.

Az emberi szemlélet megváltoztatása elsősorban a felelősség tudatosításának terén. Nagyon szeretnénk elérni, csak olyan ember vállalkozzon állattartartásra, aki valóban alkalmasnak tartja magát, a környezetét arra, hogy egy ÉLŐLÉNY sorsáról gondoskodjon. Tudja mérlegelni, eldönteni, hogy attól a pillanattól fogva, ahogy az az ÉLŐLÉNY hozzákerül, képes-e – még az esetleges nehéz időszakokban is – ellátni, szeretni? Átgondota-e, ha esetleg más körülények között kell tovább élnie, akkor is ugyanazt a lélet tudja biztosítani, vagy ha az állat megöregszik, beteg lesz, teljes szívéből gondozza, ápolja? Hajlandó-e időt, pénzt áldozni rá? Érzi-e igazán ennek a nagy felelősségnek a súlyát? Tudja-e, hogy az bűn, ha egy állatot kikötök – sok esetben a tűző napra, víz nélkül – egy udvarra, néha odadobva egy-egy csontot? Bűn, ha kegyetlenül bántom, embertelen körülmények között tartom? Egész napra, egyedül bezárom egy lakótelepi lakásba?

Az állatok társas lények, szükségük van a szeretetünkre és társaságunkra. Ugyanúgy, mint az embernek. Egyedül csak rajtunk múlik az állatok esztelen, értelmetlen szaporodásának is a szabályozása, vagy éppen megállítása. Ha mind ez tudatosul bennünk, abban az esetben vállalhatjuk az állat tartását. És akkor megtudjuk, mennyi örömöt, szeretetet, és önzetlenséget kapunk tőlük.


Örökbeadás

Az egyesület létrejöttétől napjainkig volt nagyon sok, szép és örömteljes élményünk az örökbeadások során. Sajnos voltak nagyon szomorú tapasztalataink is. Talán, ha az elején nagyobb körültekintéssel járunk el, ezek nem történtek volna meg. Vannak felelősségteljes és felelőtlen gazdák. Ez utóbbiak miatt próbáljuk kérdéseinkkel kiszűrni azokat a személyeket, akik nem érdemlik meg, hogy ilyen csodálatos lények gazdái lehessenek.
Azoknál az állattartóknál, ahol a kutyát, vagy cicát családtagnak tekintik, szinte sosem merül fel probléma. Vannak olyan – főleg vidéken élő – örökbefogadók, akik arra kérdésre, hogy mi történik, ha a kutya bemegy a lakásba, vagy a házba, az a válasz, hogy “az nem törénhet meg, a kutyának kint a helye”. Ilyenkor szoktuk felhívni a figyelmet arra, hogy tartsa tisztán a kutyáját, rendszeresen óvja a külső (bolhák) és belső élősködők ellen. Tartsa tisztán az evő- és ivóedényét. Naponta, etetés után el kell mosni, fertőtleníteni, és nem otthagyni, hogy lepjék a legyek, savanyodjon az étel, és az állat azt egye meg.
Különös gondot fordítunk arra is, csak olyan helyre adunk örökbe kutyát, ahol a kerítés rendben van, mert általában, ahol rossz a kerítés, a kutyát biztos láncra kötik. Ezen kívül még nagyon sok olyan tényező van, ami az örökbefogadást kizárja, de ezt mind, az örökbefogadás alkalmával tisztázzuk az új gazdával.
A sok év szomorú tapasztalatai megtanítottak bennünket, hogy mire kell vigyáznunk, azért, hogy a már oly sokat szenvedett állat ne kerülhessen hasonló sorsra. Az örökbeadás alkalmával az új gazdával közösen aláírunk egy nyilatkozatot, amelyben az örökbefogadó vállal bizonyos feltételeket. Az örökbefogadási nyilatkozat oldalunkon megtekinthető, és letölthető. A biztonság kedvéért az örökbeadott kutyákat ellenőrizzük is, amely természetesen az örökbefogadó hozzájárulásával történik. Ott, ahol az ellenőrzés alkalmával mindent rendben találunk, a további látogatást mellőzzük. Sajnos volt már olyan eset is, hogy az egyesület a nem megfelelő kürülmények miatt az állatot visszavette.


Eredményeink

Siklós Önkormányzata több, mint 15 éven át borzalmas körülmények között, illegálisan, engedélyek nélkül müködtetett egy SINTÉRTELEPET. Itt az állatok egymás hegyén-hátán, szük, kis nyúlketrecekbe zárva, élelem és víz nélkül élték napjaikat. Szerencsétleneket tömegével adták át a Pécsi Orvostudományi Egyetem Kisérleti Laborjának további szenvedésre, kísérleti célokra. Ezt a Média segítségével 1999. május 12-én végérvényesen felszámoltuk.

Még ugyan ebben az évben a mohácsi sintértelep bezárására tettünk intézkedést, ahol hasonló borzalmak között tartották az állatokat. A legnagyobb örömünkre még az évben – önkormányzati intézkedésre – létrejött egy állatotthon, ahol humánus körülmények közé kerülhettek az állatok.

Már sok  évet tudhatunk magunk mögött. Ez alatt az időszak alatt, mintegy 500 kutyus, és több cica talált új gazdára, ezáltal új otthonra is.


Nehézségek

Megalakulásunktól napjainkig a saját családi házamban adok menedéket a bajbajutott állatoknak, ahonnan hirdetés útján keresek részükre örökbefogadó gazdákat. Az utóbbi két évben nagyon leszűkült az örökbefogadók száma, ezért nem csak nekünk, hanem a többi, Magyarországon müködő állatotthonoknak is komoly küzdelmet kell folytatni. Éppen ezért nálunk is fontossá vált egy új állatotthon létrehozása, ami egyrészt hozzáállás kérdése, másrészt az anyagi finanszírozás megteremtésének kérdése egyaránt.
Sajnos a ennyi év alatt nem tudtuk elérni, hogy az önkormányzatokkal közösen létrehozzunk egy állatotthont.

Bár 2007-ben felvettük a kapcsolatot egy nemzetközi állatvédő szervezettel azzal a céllal, hogy segítségükkel talán létrejöhet egy térségi állatotthon. Ezt a Siklós Többcélú Kistérségi Társulással közösen tesszük 50-50 százalékos arányú kivitelezésben. Jelenleg folynak a tárgyalások.

Nagy erőfeszítésünkbe telik az emberek szemléletének megváltoztatása is. Pedig egyértelmű, hogy ezt az áldatlan helyzetet csakis a túlszaporulat megállításával lehet visszaszorítani. Ez az egyetlen út ahhoz, hogy elkerülhető legyen az állatotthonok túlzsúfoltsága. Megszűnjön az utakon, a városokban kóborló állatok látványa.